De kracht van wandelen

De kracht van wandelen

Dat zoiets eenvoudigs zo effectief kan zijn. Door simpelweg steeds je ene voet voor je andere te zetten doe je je lichaam en geest zoveel goeds.
Het is iets van alle tijden en komt voor in alle religies en culturen: rituelen om structuur en houvast te creëren in het dagelijks leven. Meditatie en yoga zijn bekende voorbeelden. Maar ook wandelen kan zo’n terugkerend ritueel zijn om je te helpen het beste uit jezelf en de dag te halen. Het is een moment van bezinning en aandacht voor persoonlijke groei.

Je kunt met wandelen bijvoorbeeld je dag beginnen of juist afsluiten. Wandelen is een activiteit die je helpt ontspannen en je hoofd leeg te maken, maar ook energie geeft en zorgt door focus en duidelijkheid. Op die manier kun je wandelen als dagelijks rustpunt van de drukke dag gebruiken. Maar het doet nog zoveel meer.

 

Groter gezondheidseffect

Zoals geldt voor lichamelijke activiteit in het algemeen, heeft ook wandelen en de invloed op de gezondheid een dosis-respons relatie. Dit houdt in dat hoe meer je wandelt, hoe groter het gezondheidseffect is. Er wordt geadviseerd om 150 minuten per week actief te bewegen. Maar meeste voordeel behaal je wanneer je tussen de 150 en 300 minuten per week actief beweegt. Dat is nog geen drie kwartier per dag!

Bovendien verbrand je met recreatief bewegen ook het meeste vet in vergelijking met conditie- of krachttraining. Daarover schreef ik een aparte blog.

Het is ontzettend eenvoudig, verbazingwekkend effectief en wetenschappelijk bewezen: elke dag een aantal minuten wandelen kan je gezondheid, lichaam en geest transformeren. Kom in beweging!

 

Gezondheidsvoordelen van wandelen

Hieronder volgen een aantal belangrijke en concrete gezondheidsvoordelen van wandelen.

Hersenen: Slechts 2 uur per week wandelen verlaagt de kans op een beroerte met 30%
Geheugen: 3 keer per week 40 minuten wandelen beschermd het hersengedeelte dan wordt geassocieerd met planning en geheugen
Stemming: 30 minuten per dag wandelen kan de symptomen van depressiviteit met 36% verlagen
Gezondheid: 3.500 stappen per dag wandelen verlaagt het risico op diabetes met 29%
Levensduur: 75 minuten per week stevig wandelen kan je levensduur met bijna twee jaar verlengen
Hart: de meeste dagen van de week 30-60 minuten wandelen, verlaagt het risico op hartaandoeningen drastisch.
Botten: 4 uur per week wandelen kan het risico op heupfracturen verlagen tot wel 43%
(Over)gewicht: dagelijks een uur wandelen verlaagt je risico op obesitas met 50%

Bovendien zorgt regelmatig wandelen voor een verbetering van de vetverbranding, blijf je beter in balans, slaap je beter en zit je lekkerder in je vel.

Maar ook je hersenen presteren dus beter door regelmatig te wandelen. Het is zelfs bewezen dat frisse lucht voor nieuwe en creatieve ideeën zorgt. Uit onderzoek blijkt dat wandelen de creativiteit met maar liefst 60% stimuleert. Beweging zorgt er namelijk voor dat er meer ideeën ‘los komen’ dan wanneer je stil zit. Je hoort ook vaak dat goede ideeën of antwoorden op lastige vragen plotseling opkomen tijdens een wandeling. Hoe dat precies werkt weet ik niet, misschien is het dus weer tijd voor een blokje om in de buitenlucht.

Blog banner Paul Akkermans Ontzitten 51 tips voor een gezond en vitaal leven

51 tips voor een gezond en vitaal leven

ebook cover 51 tips voor een gezond en vitaal leven

Concrete tips die je vandaag nog kunt toepassen voor een gezonder en vitaler leven

Kies zelf welke van de 51 tips bij je passen en gebruik de tips waar jij in kunt vinden

Binnen 5 minuten in je mailbox, waardoor je direct alle tips kunt lezen.

ebook cover 51 tips voor een gezond en vitaal leven

Dit vind je wellicht ook interessant….

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *