Een vitaler leven met open deuren

Vitaler door open deuren

Laatst zag ik een filmpje waarbij een Amerikaans FBI agent over een hek heen klom, terwijl de poort van het hek gewoon open was. Op het moment dat hij eroverheen was geklommen, ging ook het hek open. Ondanks dat hij klom en de deur van het hek niet intrapte, is dit misschien wel bijna letterlijk de definitie van een open deur intrappen.

 

Voor de hand liggend

Volgens Wikipedia is een open deur een waarheid die zo evident is, dat zij eigenlijk hoeft te worden verwoord. Een deur intrappen die al open is, wordt in het taalgebruik vertaald naar iemand die iets zegt dat zo voor de hand ligt, dat hij zich eigenlijk de moeite had kunnen besparen.

Ik kan je zeggen dat ik het hier niet mee eens ben en ik leg je natuurlijk ook graag uit waarom.

 

Waarom pak je nog steeds de lift?

Ik heb weleens van mensen gehoord dat er veel tips in mijn boek staan, maar dat veel daarvan wel open deuren zijn. Dat klopt ook helemaal, maar die open deuren zijn wel doelbewust geschreven. Het is het laaghangend fruit waarmee je het makkelijkst resultaat kunt behalen. Ik weet ook wel dat als ik je vertel dat je de trap moet nemen in plaats van de lift, dat je dat zelf waarschijnlijk ook wel weet. Maar waarom pakken dan zoveel mensen nog steeds de lift?

Als ik je iets vertel dat zo voor de hand ligt, dat ik me de moeite had kunnen besparen. Waarom doe je het dan niet? Is dat dan misschien de moeite besparen wat verbonden is aan het intrappen van open deuren?

Gezondheid is natuurlijk deels genetisch bepaald en op sommige externe factoren heb je geen invloed. Er zijn genoeg verhalen van mensen die hun hele leven gezond leven en alsnog ziek worden. Het is triest dat je daar niets aan kunt doen en eigenlijk gewoon pech hebt.

 

Invloed op je gezondheid

Op het grootste deel van je gezondheid heb je echter wel degelijk zelf invloed. Niet roken, met mate drinken, voldoende groente en fruit eten en regelmatig bewegen zijn zomaar een paar zaken die bijdragen om gezond oud te worden. Dit zijn ook zaken waar ik in mijn boek over schrijf.

  • Neem de trap in plaats van de lift
  • Zet je auto wat verder weg in plaats van recht voor de deur
  • Ga tijdens je pauze een rondje wandelen

Zomaar drie tips uit mijn boek, waarvan ik eerlijk gezegd ook vind dat het erg voor de hand liggend is, maar niet dat ik me de moeite had kunnen besparen.

We zitten in Nederland het meeste van alle Europeanen. We zitten te veel en te lang achter elkaar. Dit betekent ook dat we te weinig bewegen. Ik schreef al eerder een blog over het gevaar van onze sedentaire leefstijl. Een leefstijl waar je vrij makkelijk verandering in kunt aanbrengen, als je maar eens wat tijd en aandacht gaat besteden aan de open deuren die ik je geef voor minder zitten en meer bewegen. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Mocht je trouwens het filmpje van de FBI agent willen zien:

Blog banner Paul Akkermans Zitcalculator

Zelfanalyse voor gezonde gedragsverandering

ebook cover - zelfanalyse voor gezonde gedragsverandering

Leer jezelf kennen. Wat je het allerliefste zou willen en waarom het nog niet is gelukt

Heldere en concrete vragen om je gedrag in kaart te brengen en de eerste stap naar een gezonder verandering te zetten

Krijg een duidelijk beeld van je eigen leefgedrag en het inzicht om dit positief te veranderen

ebook cover - zelfanalyse voor gezonde gedragsverandering

Dit vind je wellicht ook interessant….

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *