Het belang van minder zitten tijdens je werk

Workshop ontzitten voor meer vitaliteit

Zittend werk is in de laatste tien jaar steeds meer toegenomen (van der Ploeg et al., 2015). Uit onderzoek blijkt dat meer dan 10 miljoen Nederlandse volwassenen (18-65 jaar) gemiddeld 9,3 uur zittend doorbrengen op een gemiddelde dag. Daarnaast beweegt de volwassen bevolking te weinig. Vijftig procent van alle Nederlanders voldoet niet aan de dagelijkse beweegrichtlijnen (Centraal Bureau voor de Statistiek, 2020). Te veel zitten wordt gezien als een gezondheidsrisico (Owen, N., 2012). Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mensen, die meer dan 8 uur per dag zitten, tot 24% hogere kans hebben op vervroegde sterfte ten opzichte van mensen die minder dan 8 uur per dag zitten (Ekuland, U et al. 2016). Eerder onderzoek suggereerde dat langdurig zitten een risicofactor zou kunnen zijn voor het ontwikkelen van lage rugklachten (Corlett 2006; Pope et al, 2002). De fysieke gevolgen van langdurig zitten zijn onder andere een verhoogde druk in de tussenwervelschijven (Nachemson, 1981) en een verzwakking van de posterieure lumbale structuren (achterzijde van de onderrug) (Beach et al, 2005; Corlett, 2006 & Fernie 1997). Langdurig zitten is dus niet alleen slecht voor de algemene gezondheid, maar kan ook leiden tot rugklachten.

De uitgaven aan de zorg voor nek- en rugklachten bedroegen 937 miljoen euro in 2017. Dat komt overeen met 14% van de totale zorguitgaven die gemaakt werden voor ziekten van het bewegingsstelsel en bindweefsel. Deze uitgaven bedroegen 1,07% van de totale uitgaven aan de gezondheidszorg in Nederland. Er is aangetoond dat musculoskeletale symptomen zoals nek-en rugklachten zijn geassocieerd met overmatig zitten (Chen et al., 2009). Fysiek belastbare arbeidsomstandigheden zoals zittend werk kunnen leiden tot ziekteverzuim, beroepsziekte en arbeidsongeschiktheid (volksgezondheid en zorg, z.d.)

 

Verkeerde houding

Fysiotherapie kent veel patiënten die klachten ervaren aan de rug-, nek- en schouderregio. Deze klachten worden steeds vaker gekoppeld aan het uitvoeren van langdurig kantoor-/ beeldschermwerk. In deze periode van veel thuiswerken door COVID-19 komen deze klachten alleen nog maar meer voor (Vollebregt, 2020)
De fysiotherapeut geeft regelmatig houding gerelateerde adviezen, hieronder valt ook advies over een ergonomische werkplek. Naast hands-on technieken en oefentherapie die door fysiotherapeuten veel worden gebruikt, wordt er steeds meer gekeken naar de oorzaak van de klachten en wordt deze aangepakt. Daarnaast wordt een actieve manier van zitten steeds meer gezien als een preventief middel om klachten te voorkomen.

 

Thuiswerken

Door COVID-19 moeten veel mensen thuis werken, echter hebben deze thuiswerkers niet allemaal dezelfde middelen om goed te kunnen zitten, denk hierbij aan een zit/sta bureau of een aangepaste kruk. Ook omdat mensen thuis moeten blijven wordt er minder bewogen en voldoen veel mensen niet aan de beweegrichtlijnen. Veel van de activiteiten waardoor mensen gingen bewegen zijn door COVID-19 in de wacht gezet, zoals sportscholen, school gerelateerde gymlessen en sportverenigingen. Er zijn twee pandemieën tegelijk gaande, namelijk COVID-19 en een sedentaire pandemie. De wereld zal herstellen van de COVID-19 pandemie en de normale activiteiten zullen uiteindelijk weer doorgaan, echter de sedentaire pandemie zal doorgaan, we lopen mogelijk het risico dat deze pandemie verergert als gevolg van COVID-19 (Hall, 2021)

 

Sedentair gedrag

Fysiotherapie kan enerzijds in bedrijven de gevolgen van sedentair gedrag, vaak aangegeven als zittijd, aanpakken op curatief gebied aan de hand van behandelingen en anderzijds het sedentaire gedrag aanpakken door middel van preventie. Preventie kan diverse vormen aannemen, wat afhankelijk is van de situatie. Op de werkvloer zijn een aantal elementen van belang om (de gevolgen van) sedentair gedrag te beperken, zoals een juiste werkhouding inclusief juiste afstelling van de werkplek (Te Wierik, 2016)
Biomechanisch gezien leidt zitten tot een gemakkelijke en stabiele houding met een laag energieverbruik (Ainsworth et al. 2000). Met sedentair gedrag wordt een lage energiebesteding bedoeld (Chau, J.Y., 2012). Uit onderzoek blijkt dat bij een dynamische stoel de activiteit in het gehele lichaam hoger is dan bij een conventionele bureaustoel (Grooten, W. J. Et al, 2018). In vergelijking met stilzitten zorgt een dynamische manier van zitten tot een hogere energiebesteding.
Een ergonomische en dynamische manier van zitten verhoogt de activiteit van de rompmusculatuur, namelijk van de multifidus en transversus abdominis (Domeika et al., 2018). Daarnaast zorgt deze manier van zitten voor een verandering van de hoek van de wervelkolom (tussen C7, Th7 en L3). Zitten op een instabiele stoel wordt bij langdurig zitten aanbevolen (Domeika et al., 2018). De spieractiviteit in combinatie met de hoekverandering zorgt voor een verbetering van de stabiliteit van de wervelkolom en dit leidt tot een actievere en verbeterde houding.

 

Balergo

De Balergo is een ergonomische balanskruk die ontworpen is om een actievere zithouding te stimuleren. Het zitvlak van deze kruk is zo ontworpen dat deze alle richtingen op kan kantelen. Dit ingebouwde bewegingsmechanisme zorgt ervoor dat het lichaam steeds kleine, corrigerende bewegingen maakt, zodat het lichaam zijn balans behoudt. Echter kan deze kruk niet achteroverkantelen, hiermee wordt de mogelijkheid tot achterover vallen voorkomen en wordt er ook voorkomen dat men met een bolle of ingezakte rug op de kruk zit. Naast dat deze kruk speciaal ontworpen is met een extra grote bewegingsvrijheid, valt deze balanskruk prijstechnisch ook aanzienlijk lager ten opzichte van andere balanskrukken.

Er zijn in het verleden al verschillende onderzoeken uitgevoerd naar vergelijkbare dynamische manieren van zitten. Hieruit blijkt dat er significante correlaties bestaan tussen de verschillende ervaringen met aspecten zoals het zitcomfort, de zitvorm, de aan- of afwezigheid van een rugleuning en armleuningen en het gemak van het aanpassingsvermogen (Helander, 1987).

De 10 simpele stappen voor een vitale werkplek

Cover De 10 simpele stappen voor een vitale werkplek

Leer hoe je zowel thuis, als op het werk je werkplek zo kunt inrichten dat je werkdag een stuk vitaler wordt

Krijg inzicht in je eigen zitgedrag en handvatten om hier snel verbetering in aan te brengen.

Visueel weergegeven zodat je makkelijk kunt zien wat de juiste stap is voor een vitalere werkplek.

Cover De 10 simpele stappen voor een vitale werkplek

Dit vind je wellicht ook interessant….

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *