Het belonen van (meer) bewegen

belonen van beweging

Gedragsverandering, het is een wetenschap op zich waar tal van boeken over geschreven zijn en allerlei theorieën en modellen over bestaan.

Het is een van de moeilijkste dingen om te doen en het gaat dan ook te ver voor een blog om daarover de diepte in te gaan. Maar waar het altijd mee begint is het (her)kennen van je huidige gedrag. Je zult immers eerst moeten weten wat je nu doet, om je gedrag daadwerkelijk te kunnen veranderen. Daarnaast dien je open te staan voor verandering, zul je moeten inzien en begrijpen wat je huidige gedrag is en wat daar eventueel verkeerd aan is. Vervolgens moet je het gewenste gedrag kunnen aanleren, waarbij je zowel lichamelijk als geestelijk in staat moet zijn om te veranderen maar ook je omgeving zal het nieuwe gedrag mogelijk moeten maken.

Belangrijke en terugkerende onderdelen van succesvolle gedragsverandering zijn het stellen van doelen. Concrete en haalbare tussendoelen om je grotere einddoel te bereiken. Daarbij helpt het om jezelf te belonen wanneer je een doel behaalt. Dit werkt enorm motiverend. Het blijkt zelfs dat belonen het meest effectieve middel is om je gedrag te veranderen.

 

Volhouden

Enkele bekende en veelgehoorde doelen zijn stoppen met roken, minder drinken, gezonder eten en meer bewegen. Het kost tijd en doorzettingsvermogen om je ongewenste gedrag te veranderen in blijvende nieuwe en gewenste gewoonten. Vaak lukt dat wel een tijdje maar ons gedrag blijvend veranderen vinden we lastig. Gemiddeld houden we het slechts een dag of 12 tot 16 vol terwijl het zo’n 66 dagen duurt om van je nieuwe gedrag een gewoonte te maken.

Om het zo lang vol te houden en uiteindelijk te komen tot succesvolle gedragsverandering is het niet alleen belangrijk om een goede reden te hebben om te veranderen maar ook het tussentijds belonen is belangrijk.

Zoals gezegd is belonen het meest effectieve middel om gedrag te veranderen. Voor alle duidelijkheid: je beloont het nieuwe, gewenste gedrag. Dus niet het resultaat.

 

Meer over belonen

Beloon jezelf bijvoorbeeld als je drie keer op één dag een rondje gewandeld hebt of een dag je gestelde stappendoel hebt bereikt.
Daarvoor kun je geld in een potje stoppen en daarmee voor iets sparen. Kies daarbij overigens wel voor een beloning die past bij je gewenste gedrag. Dus niet een avondje Netflix als je meer wil gaan bewegen. Kies in plaats daarvan voor een paar nieuwe wandel- of hardloopschoenen of een activity tracker.
Je kunt ook op een kalender bijhouden op welke dagen of momenten je het gewenste gedrag hebt vertoond. Een vinkje voor elk succesmoment geeft een mooi overzicht op je kalender.
Let er overigens op dat de beloningen niet te ver weg zijn door ook het behalen van kleine doelen al te belonen. Dit geeft een positieve ervaring en meer energie om het bewegen vol te houden.

Het belonen van beweging kan op verschillende manieren. Je kunt daar natuurlijk zelf iets voor verzinnen, maar er zijn tegenwoordig ook mooie professionele spaarvormen waar je bij kunt aansluiten. Deze zijn er voor zowel particulieren als bedrijven. Twee van de bekendere en grotere spaarsystemen voor het belonen van beweging zijn a.s.r. Vitality en Fitcoin®. In beide gevallen verdien je punten (of coins) wanneer je in beweging komt. Door deze punten te sparen kun je uiteindelijk kiezen uit leuke en passende beloningen. Hieronder worden beide voorbeelden toegelicht, waarbij gebruik is gemaakt van teksten op de betreffende websites.

 

a.s.r. Vitality

‘Kom dagelijks in beweging en wordt beloond. Met a.s.r. Vitality blijf je in beweging. Via de app verdien je namelijk punten door stappen te zetten, je hartslag te verhogen. En die punten kun je inwisselen voor de leukste week-, maand- en jaar beloningen!
Wanneer je start met a.s.r. Vitality krijg je iedere week een nieuw weekdoel en verdien je Vitality Punten met stappen of sportlessen die je boekt via de app. Je kunt ook Vitality Punten verdienen op basis van hartslag. Hoe? Koppel een activity tracker of fitness app aan de a.s.r. Vitality app en houd je hartslag en stappen bij!

Ken je gezondheid

Open de app en beantwoord vragen over je gezondheid en leefstijl en doe de a.s.r. Vitality Gezondheidscheck. Zo krijg je inzicht in hoe vitaal je bent en kan worden!
Haal je weekdoelen
Iedere week krijg je een nieuw weekdoel dat je haalt door stappen te zetten, sportlessen te boeken via de app of door je hartslag te verhogen. Haal jij je doel? Dan krijg je Vitality Punten.

Kies je beloningen

Die Vitality Punten wissel je in voor weekbeloningen, zoals een Bol.com-cadeaubon. Ook tellen deze punten mee voor je jaarlijkse Vitality Status. Hoe hoger de status, hoe meer cashback je krijgt op je aanvullende zorgverzekering.

Word fit en blijf vitaal

Je wordt niet alleen beloond met cadeaubonnen en cashback, ook met een vitaal leven. a.s.r. Vitality motiveert je op een intrinsieke manier, zodat je fit en vitaal blijft!’

 

Fitcoin®

‘Waarom leven we zittend, terwijl we alleen vooruit gaan in beweging?
“Het is onze missie is om de wereld letterlijk en figuurlijk weer in beweging te brengen. Daarvoor moeten we niet het stilzitten, maar juist het bewegen gaan belonen.”

Vanuit die visie is Fitcoin® ontstaan.

De app waarmee iedere stap die jij zet, de hele wereld vooruit brengt.’
Je spaart de Fitcoins middels de It’s My Life app.

‘Deze app wordt als community beschikbaar gesteld door de werkgever aan de werknemers met als doel ze gezonder – en daardoor productiever te maken. Een activity tracker geeft aan dat je meer moet bewegen. Hoe meer stappen je zet, hoe meer fitcoins (beloning) je verdient. Met deze fitcoins kan je deelnemen aan challenges, die aansluiten op jouw motivatielevel. Win je een challenge, dan mag je een reward uit de digitale catalogus van je werkgever kiezen. Alles voor een betere gezondheid! De werkgever volgt de voortgang van het programma, stuurt bij en biedt persoonlijke aanbiedingen aan.’

Blog banner Paul Akkermans Zitcalculator

Zelfanalyse voor gezonde gedragsverandering

ebook cover - zelfanalyse voor gezonde gedragsverandering

Leer jezelf kennen. Wat je het allerliefste zou willen en waarom het nog niet is gelukt

Heldere en concrete vragen om je gedrag in kaart te brengen en de eerste stap naar een gezonder verandering te zetten

Krijg een duidelijk beeld van je eigen leefgedrag en het inzicht om dit positief te veranderen

ebook cover - zelfanalyse voor gezonde gedragsverandering

Dit vind je wellicht ook interessant….

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *