De gezondheidsnorm van 10.000 stappen is inmiddels wel bekend waarschijnlijk. Eerder schreef ik ook al hoe je in 10 stappen aan die dagelijkse hoeveelheid stappen kunt komen. Maar hoe ver is dat nou eigenlijk precies, 10.000 stappen? En hoe ziet dat er, verdeeld over de dag, concreet uit? Dat lees je hier.
Staplengte
Laat ik beginnen met het feit dat 10.000 stappen voor de een meer meters betekent dan voor de ander. Het hangt namelijk af van je staplengte en die verschilt natuurlijk per persoon. De gemiddelde staplengte van Nederlandse volwassenen is 65 centimeter. 60 centimeter voor vrouwen en 70 cm voor mannen. Hoe ver jouw looppas reikt is afhankelijk van je lichaamslengte en flexibiliteit van je heupgewricht.
Belangrijk om te vermelden is ook dat de meeste stappentellers twee passen als één stap tellen. Dus een pas met je linkerbeen én een pas met je rechterbeen samen, vormen één stap. Dat betekent al een gemiddeld verschil van 20 centimeter tussen mannen en vrouwen.
Daarnaast is ook niet elke stap die je op een dag zet, even lang. Wanneer je bijvoorbeeld opstaat om even iets te pakken, een stukje met je kind mee loopt of een sprintje trekt om de bus te halen, zijn dat allemaal verschillende staplengtes. De gemiddelde staplengte is gebaseerd op een ‘normaal’ wandeltempo wanneer je dus een tijdje achter elkaar echt aan het lopen bent. Maar dat tempo en ritme heb je zeker niet bij elke stap die je zet. Ook daar zit dus nog een grote variatie in. Maar goed, we moeten ergens vanuit gaan om een beetje inzichtelijk te krijgen hoever die 10.000 stappen nou zijn.
Bereken je eigen staplengte.
Je kunt heel eenvoudig de grootte van jouw paslengte en stappen bepalen door in een normaal tempo een afgemeten afstand te lopen, bijvoorbeeld 100 meter. Tel daarbij het aantal passen dat je zet. Het aantal deel je door twee en die uitkomst deel je vervolgens door de gelopen afstand. Het resultaat is je staplengte. Bijvoorbeeld: je hebt 150 passen gezet in 100 meter: 150/2 is 75 stappen. 100 meter gedeeld door 75 stappen is afgerond 133 centimeter per stap.
Een simpele redenering zou dan zijn dat 10.000 stappen dan ruim 13 kilometer is, wat voor veel mensen erg ver is om dagelijks te lopen. Gelukkig blijkt de gemiddelde afstand die wordt afgelegd in 10.000 stappen in de praktijk een stuk korter te zijn, namelijk ongeveer 7 kilometer. Dat lijkt dan weer bijna overeen te komen met 10.000 vermenigvuldigd met de paslengte in plaats de staplengte…
Ook die 7 kilometer lijkt misschien nog erg ver voor je, maar je zult jezelf verbazen hoe snel je daaraan kunt komen. Daarbij maakt maakt natuurlijk wel een enorm verschil of je een ‘zittend beroep’ hebt of niet. Maar uiteindelijk zou dit stappen-doel voor ieder gezond persoon makkelijk haalbaar moeten zijn.
Met een normaal wandeltempo van 5 kilometer per uur ben je ongeveer anderhalf uur bezig om de 10.000 stappen te halen. Maar je hoeft die stappen natuurlijk niet allemaal in een keer achter elkaar te zetten, in tegendeel zelfs! Maak gewoon gedurende de dag je meters met allerlei activiteiten en af en toe een bewust rondje wandelen.
Ieder uur een beetje
Wanneer je dagelijks 16 uur wakker bent en elk uur 625 stappen zet, heb je er 10.000 als je naar bed gaat. Dat klinkt best haalbaar, toch?
Zelf zet ik zo’n 120 à 125 stappen per minuut als ik een rondje ga wandelen. Dat betekend slechts vijf minuutjes per uur lopen om het doel te halen. Met de aanbeveling om elk dagdeel dat je wakker bent 10 minuten te bewegen, hoef je de overige 15,5 uur nog maar 410 stappen per uur te zetten. Makkie toch?!
Wil je alle stappen onder werktijd zetten om ‘s avonds op de bank te kunnen ploffen? Dan zul je er 1250 per uur moeten zetten. Zit je onverhoopt aan je bureaustoel geplakt, dan worden het er 1250 in je vrije tijd 😉
0 reacties