Vijf zakelijke voordelen van gezonde werknemers

Gezond kantoor

Iedere ondernemer weet als geen ander dat tevreden medewerkers belangrijk zijn voor het succes van je organisatie. Er is een reden dat veel grote techbedrijven zoals Google een cultuur hebben waarbij medewerkers een breed scala aan voordelen krijgen, wanneer ze daar werken. Google snapt bijvoorbeeld ook heel goed dat fitte medewerkers beter presteren. Niet voor niets bieden ze daarom sportmogelijkheden en gezond eten aan voor iedereen die bij Google werkt.

Gezonde medewerkers, zijn tevreden medewerkers en dat resulteert weer in een gezondere organisatie.

Het is pas iets van de laatste jaren dat men zich er steeds meer bewust van is gaan worden, dat gezonde medewerkers beter zijn in het uitvoeren van hun werkzaamheden, langer gefocust kunnen werken en geld besparen omdat ze effectief gezien veel meer voor elkaar krijgen in minder tijd. Zelfs een kleine aanpassing als een ergonomische (dat wil zeggen naar individuele en persoonlijke behoefte afgestemde) werkplek kan al grote positieve gevolgen hebben.

We hebben de voordelen voor je op een rijtje gezet:

 

1. Minder afwezigheid

Gezondere medewerkers zijn minder vaak ziek.

Uit een onderzoek van de Bigham Young University is gebleken dat medewerkers die regelmatig sporten en gezond eten, zich 27% minder vaak ziek melden.

Bedrijven die recreatieve programma’s aanbieden aan hun medewerkers en gratis gezondheidsprogramma’s aanbieden, hebben bovendien 80% minder personeelsverloop dan reguliere bedrijven. Ga voor de grap eens uitrekenen hoeveel geld het kost om een nieuwe medewerker te werven, in te werken en op niveau te krijgen. Kun je daarom niet veel beter wel investeren in je bestaande medewerkers en ze bijvoorbeeld een balanskruk aanbieden wanneer ze klachten hebben aan hun rug?!

 

2. Verhoogde productiviteit

Het is lekker werken op dagen dat je veel voor elkaar krijgt, vooral als team. Er heerst dan een soort onoverwinnelijkheid. Een positieve energie die door het kantoor heen gaat. De studie van de Bigham Young University, waar ik eerder over vertelde, heeft ook geconcludeerd dat medewerkers die gezond eten vaak productiever zijn. Een tweede studie van onder andere Harvard concludeert dat gezonde medewerkers ruim 3 keer productiever zijn dan ongezonde medewerkers.

 

3. Betere samenwerking

Gezondere medewerkers zijn positiever. Dit zorgt ervoor dat ze meer plezier hebben in hun werk en anderen hierin ook kunnen motiveren. Dat zorgt er weer voor dat de algehele positiviteit binnen je bedrijf omhoog gaat en mensen beter met elkaar kunnen samenwerken.

De energie die gezonde medewerkers meebrengen naar kantoor, kunnen ze vaak ook erg goed kanaliseren richting zaken die het bedrijf ten goede komen. Ze werken efficiënter, zijn effectiever en hebben een positieve invloed op elkaar.

 

4. Minder ongelukken

Het kan soms lastig zijn om je medewerkers zoveel mogelijk focus te laten hebben op hun werkzaamheden. Terwijl een goede focus een aanzienlijke bijdrage levert aan de productiviteit.

Het komt vaak voor bij bedrijven dat medewerkers wel aanwezig zijn, maar geen focus hebben op hun werkzaamheden. Een gebrek aan energie is hier vaak de oorzaak van. Hoe gezonder men is, hoe meer energie men heeft. Hoe meer energie men heeft, hoe beter ze zich kunnen focussen. De cognitieve functies verbeteren en werknemers zijn meer alert. Dit zorgt voor minder kans op ongelukken op en rondom de werkplek.

 

5. Een beter imago

Wat zou het doen voor je bedrijf als de buitenwereld erachter komt hoe gezond je medewerkers zijn? Dat je ze ergonomische hulpmiddelen biedt om gezond te kunnen werken? Dat je potentiële klanten, of potentiële nieuwe medewerkers zien hoe positief de uitstraling van je bedrijf is. Wat zou dat voor je betekenen?

Uiteindelijk gaan medewerkers die zich gezond voelen, zich er ook naar gedragen. Het is natuurlijk niet voor niets dat bijna alle advertenties foto’s bevatten van fitte jonge mensen. Dit wekt gewoon een soort van verlangen op, waardoor het vaak gebruikt wordt.

Met het huidige internetlandschap en het ook zakelijke gebruik van social media, bijvoorbeeld een LinkedIn profiel, is uitstraling van je medewerkers ontzettend belangrijk. Wat is het imago dat je wilt hebben?

 

De voordelen van een gezonder bedrijf

Er zijn vele voordelen te noemen van een gezonde bedrijfscultuur. Alleen al de positieve sfeer en de verhoging van de productiviteit zijn factoren waar je enkel profijt van hebt. Het vraagt misschien een investering om dit te bereiken, maar is het uiteindelijk niet veel belangrijker wat het oplevert?

Je kunt al een begin maken door een sportabonnement aan te bieden, wandelend vergaderen te stimuleren, leuke uitstapjes te organiseren of eens te kijken of men voordeel kan halen uit actieve zitoplossingen. Een goed begin is al snel gemaakt.

De 10 simpele stappen voor een vitale werkplek

Cover De 10 simpele stappen voor een vitale werkplek

Leer hoe je zowel thuis, als op het werk je werkplek zo kunt inrichten dat je werkdag een stuk vitaler wordt

Krijg inzicht in je eigen zitgedrag en handvatten om hier snel verbetering in aan te brengen.

Visueel weergegeven zodat je makkelijk kunt zien wat de juiste stap is voor een vitalere werkplek.

Cover De 10 simpele stappen voor een vitale werkplek

Dit vind je wellicht ook interessant….

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *