Waar komt de 10.000 stappen regel vandaan?

geschiedenis tienduizend stappen regel

Dat ons lichaam beweging nodig heeft om gezond te blijven, weet je waarschijnlijk al wel. We noemen het immers ook niet voor niks een beweegapparaat en geen zitapparaat.

 

Gezondheidswinst van extra beweging

Uit vele wetenschappelijke onderzoeken blijkt dan ook dat zo veel mogelijk bewegen goed is voor je gezondheid. Maar ook dat iedere toename van beweging extra gezondheidswinst oplevert. Wanneer je dus een zittend bestaan leidt, dan is dagelijks 10 minuten gaan wandelen al een hele vooruitgang. Maar in dat geval is de bekende 10.000 stappen regel simpelweg nog onhaalbaar. Ben je dagelijks al flink actief, dan is die pakweg 8 kilometer per dag misschien wel haalbaar. Maar waar komt deze regel eigenlijk vandaan?

Voor veel mensen is het tegenwoordig een dagelijkse obsessie: 10.000 stappen per dag zetten. Een groot doel, zeker in ons drukke leven waarin we de meeste tijd zittend doorbrengen. Vooral vanwege dat laatste, is het wel een goed iets om na te streven. Maar moeten dat dan echt 10.000 stappen zijn, of mag het ook iets minder?

 

10.000 stappen als marketingcampagne

Helaas wordt er vaak afgehaakt omdat men denkt dat ze het ambitieuze doel van 10.000 toch niet halen. Wanneer een doel te groot en onbereikbaar lijkt, begin je er vaak niet eens aan. Dat is jammer, maar begrijpelijk. Wellicht is het daarom goed om te weten dat die 10.000 stappen regel helemaal niet uit wetenschappelijk onderzoek komt. Het was een marketingcampagne in de aanloop naar de Olympische Spelen in Tokyo in 1964.

Een Japanse arts vond dat de Japanners meer moesten gaan bewegen om te voorkomen dat zijn landgenoten de Amerikaanse leefstijl zouden overnemen. Hij had berekend dat men gemiddeld 4.000 stappen per dag zette. Wanneer dat er 10.000 zouden worden, verbrandde ze dagelijks 500 calorieën extra en dit zou hen beschermen tegen overgewicht.

In aanloop naar de spelen was er een marketingcampagne van een Japanse fabrikant van stappentellers om de Japanse samenleving aan de 10.000 stappen te krijgen. Dit apparaat heette Manpo-Ke: Man = 10.000, Po = stappen en Kei = meter. Dus letterlijk betekende dat 10.000 stappen meter. Daarnaast lijkt 10.000 stappen in het Japans geschreven op een lopende man en dat beeld paste natuurlijk perfect bij het product. Gewoon een reclamestunt dus!

Optimale gezondheidswinst bij 7.000 stappen

Desondanks is dagelijks regelmatig een rondje wandelen en lekker in beweging blijven natuurlijk wel belangrijk en heel gezond. Dus haal je die 10.000 stappen per dag: super! Maar haal je ze niet, weet dan dat de wetenschappelijke literatuur laat zien dat de optimale gezondheidswinst al eerder bereikt wordt. Namelijk bij 7.000 stappen, ruim een uur wandelen, heb je het omslagpunt voor de gezondheidswinst ‘al’ bereikt.. Dat klinkt een stuk beter haalbaar toch?

Daarbij mag je alle kleine stukjes die je loopt bij elkaar optellen. Een keer extra naar de printer of een collega op je werk lopen, een halte eerder uitstappen of de auto niet recht voor de deur parkeren, te voet een boodschapje doen: het telt allemaal mee. Hopelijk krijg je hierdoor meer motivatie, en stiekem een beetje zin, om dagelijks dat stapje extra te zetten.

Blog banner Paul Akkermans Ontzitten 51 tips voor een gezond en vitaal leven

51 tips voor een gezond en vitaal leven

ebook cover 51 tips voor een gezond en vitaal leven

Concrete tips die je vandaag nog kunt toepassen voor een gezonder en vitaler leven

Kies zelf welke van de 51 tips bij je passen en gebruik de tips waar jij in kunt vinden

Binnen 5 minuten in je mailbox, waardoor je direct alle tips kunt lezen.

ebook cover 51 tips voor een gezond en vitaal leven

Dit vind je wellicht ook interessant….

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *