Voordat ik begin met deze blog wil ik enkele weetjes met je delen:
- Als we 72 jaar oud zijn, hebben we 38 jaar van ons leven zittend doorgebracht.
- 85% van mensen met rugproblemen ervaart het meeste last tijdens het zitten.
- Onze rug heeft beweging nodig om vitaal te blijven.
Wist je ook dat zitten de meest belastende houding is voor onze rug? Wij mensen zijn eigenlijk ook helemaal niet gemaakt om te zitten. Ons lichaam wordt dan ook niet voor niks een beweegapparaat genoemd en geen zitapparaat.
In dit blog heb ik het slechts over de directe effecten en korte termijn gevolgen.
Onze wervelkolom
Onze wervelkolom heeft een specifieke vorm, waarbij de wervels elkaar beïnvloeden en ieder hun bijdrage leveren aan de beweeglijkheid van de rug. De wervels zijn gescheiden door tussenwervelschijven die mede zorgen voor de beweeglijkheid en zorgen voor schokdemping. In staande houding is de druk op de tussenwervelschijven gelijkmatig verdeeld, waardoor de kans op overbelasting zo klein mogelijk is.
Doordat tijdens zitten de lumbaal-hoek (lendenwervels) en de sacrum-hoek (heiligbeen en staartbeen) gemiddeld met respectievelijk 36º en 23º verkleind worden ten opzichte van staan, vervormt de natuurlijke S-vorm van onze wervelkolom. Deze vlakt af en zo ontstaat er een sterk vergrote druk op de tussenwervelschijven, met name in de onderrug. Dit is te vergelijken met twee plankjes met daartussen een ballon: druk je aan één kant harder op de plankjes, dan puilt de ballon aan de andere kant uit. Dit kan in het meest extreme geval tot een hernia leiden. Ook verminderd de bloedsomloop tijdens het zitten omdat onze been- en kuitspieren dan inactief zijn. Deze grootste spiergroepen zorgen bij inspanning voor een soort pompwerking voor de bloedsomloop vanuit de benen naar het hart. Doordat deze werking minimaal is tijdens zitten worden afvalstoffen minder goed afgevoerd en wordt er minder zuurstof naar de hersenen gestuurd.
Belasting van je rug
Zitten is een statische belasting en omdat we vaak langdurig in dezelfde houding zitten, wordt de rug ook al die tijd op dezelfde manier belast. Dat kan op den duur (blijvende) schade en pijnklachten veroorzaken. Hoe meer je beweegt (al dan niet tijdens het zitten zelf) hoe dynamischer de belasting en hoe beter het is.
Daarnaast is de houding waarin je zit erg belangrijk. Zeker als je langere tijd achter elkaar zit, wat sowieso niet aan te raden is. Probeer zo goed mogelijk de natuurlijke vorm van je rug te behouden. Dit gaat al makkelijker door wat hoger te zitten met een grotere heup- en kniehoek Dus niet in de ‘klassieke’ 90-graden houding zoals voorheen altijd op een bureaustoel wordt geadviseerd. Op die manier kantelt het bekken namelijk minder waardoor de onderrug minder afvlakt.
Ga bewust om met je zitgedrag
Ook bewust zitgedrag helpt bij het voorkomen van klachten. Hou je zittijd in de gaten en zorg dat je ieder half uur even opstaat. Kies tijdens het zitten zoveel mogelijk voor een actieve zithouding: een houding waarbij je op eigen spierkracht, zonder ondersteuning aan rug en armen, zelf rechtop zit. Dit is een gezondere manier van zitten omdat je houding vaak beter is en je energieverbruik hoger door meer spieractiviteit. Bovendien zul je merken dat dit vermoeiender en minder comfortabel is en je makkelijker en sneller even op staat. Daarin zit uiteindelijk het grootste voordeel.
0 reacties