Wat we van de Blue Zones kunnen leren

Wat we van bluezones kunnen leren

Het zal je inmiddels niet ontgaan zijn dat Nederlanders het meest zitten van alle Europeanen en dat we in de westerse wereld sowieso te veel zitten. Ook weet je waarschijnlijk dat dit niet goed is voor onze gezondheid en dat we daarom weer meer moeten gaan bewegen.
Als gevolg van onze huidige leefstijl worden we steeds jonger chronisch ziek, zijn die chronische aandoeningen meestal het gevolg van onze onnatuurlijke levensstijl en is overgewicht een steeds groter probleem.

 

De vijf blue zones op aarde

Maar toch zijn er ook in deze tijd nog enkele plekken in de (westerse) wereld waar mensen langer en gezonder leven dan in de rest van de wereld. Deze plekken worden ‘Blue Zones’ genoemd. Op deze plekken worden mensen, in goede gezondheid en zonder medicijnen of invaliditeit, gemiddeld tussen de 90 en 100 jaar. Het gaat hier om de volgende vijf Blauwe Zones:

  • Sardinië (Italië)
  • Okinawa (Japan)
  • Ikaria (Griekenland)
  • Nicoya (Costa Rica)
  • Loma Linda (Californië)

In 2005 beschreef het tijdschrift National Geographic voor het eerst de blue zones. Dan Buettner, de bedenker van deze term, beschreef in een artikel namelijk de regio’s van ’s werelds langst levende mensen en welke leefstijlen daar aan bijdroegen.

 

Het geheim van langer leven

Het geheim van een langer leven ligt niet besloten in diëten of oefenprogramma’s, maar in het creëren van de juiste omgeving voor onszelf. Als we het belang zien van gezonde voeding, dagelijkse routine, gezelschap van anderen, een positieve kijk op het leven met een duidelijk doel en dus voldoende natuurlijke beweging, is er een gezonde balans en is het zitten ook geen probleem. Volgens voorstanders kan je levensverwachting met maar liefst 10 tot 12 jaar toenemen wanneer je de leefstijl van de Blue Zones integreert.

In verschillende onderzoeken en interviews is gezocht naar terugkerende factoren en kenmerken die ervoor zorgen dat deze mensen niet alleen ouder, maar ook gezond oud worden. Daaruit zijn negen gemeenschappelijke kenmerken naar voren gekomen. Wat daarbij opvalt is, dat in vrijwel alle resultaten via Google bij zoeken op ‘kenmerken blue zones’ (natuurlijke) lichaamsbeweging als eerste kenmerk wordt genoemd.

 

Natuurlijke beweging speelt een grote rol

Natuurlijke beweging dus. Dat doen ze door regelmatig door te wandelen, tuinieren of licht te sporten. Vooral wandelen is een goede manier om aan je dagelijkse beweging te komen.
Het is bekend dat beweging belangrijk is voor de algehele gezondheid, maar de mensen in deze Blue Zones lopen geen marathons en gaan niet naar een sportschool. In plaats daarvan nemen ze natuurlijke beweging op in hun dagelijks leven door te leven in omgevingen die hen voortdurend aansporen om te bewegen zonder erover na te denken. Ze tuinieren bijvoorbeeld zonder gereedschap dat dat werk gemakkelijker maakt zoals een elektrische grasmaaier. Hetzelfde geldt voor andere klussen in en om het huis. Ook doen ze hun eigen huishoudelijk werk.

Naast beweging speelt voeding een sleutelrol, met de focus op plantaardig. Er wordt voedzaam gegeten, suikers en bewerkte voedingsmiddelen worden vermeden en alcohol wordt in lichte mate gedronken (vaak rode wijn). Ook wordt er weinig vlees gegeten en vrijwel geen zuivelproducten geconsumeerd. Daarnaast vermijden ze stress en richten ze zich op de familie en gemeenschap banden.

Het is een interessant gegeven dat de vijf bluezones gemeenschappelijke kenmerken hebben. Wil je meer leren over deze kenmerken? Lees dan ook mijn blog over de negen gemeenschappelijke kenmerken van van bluezones.

Blog banner Paul Akkermans Zitcalculator

Online training:

DE MAKKELIJKSTE STAP NAAR EEN VITAAL LEVEN

Cover De 10 simpele stappen voor een vitale werkplek

Krijg mijn 3 grootste inzichten voor een lang gezond en vitaal leven

Je krijgt een waardevol cadeau aan het einde van de training in je mailbox

Met concrete voorbeelden en direct toe te passen tips, zodat je na de training aan de slag kunt

Cover De 10 simpele stappen voor een vitale werkplek

Dit vind je wellicht ook interessant….

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *