Afvallen met wandelen

Afvallen met wandelen

Afvallen met wandelen, dat klinkt nog niet zo verkeerd toch? Veel mensen met overgewicht willen wel afvallen, maar vinden het erg lastig om vol te houden. In het begin gaat het vaak relatief snel, maar daarna kom je op een soort plateau of val je mogelijk zelfs terug. Dat werkt natuurlijk erg demotiverend. Het probleem is vaak dat mensen te enthousiast en hard van start gaan, waardoor het op lange termijn niet vol te houden is. Ondanks de snelle resultaten in het begin, blijken crashdiëten, ineens heel veel gaan sporten en andere grote veranderingen geen duurzame leefstijlverandering te geven.
Hoe mooi is het dan dat je door dagelijks lekker te wandelen wel een gezond gewicht kunt behalen en behouden.

 

Beweegrichtlijn

In de beweegrichtlijn kunnen we drie beweegactiviteiten onderscheiden: recreatief bewegen, krachttraining en conditietraining. Daarmee wordt je respectievelijk actiever, sterker en fitter. Wist je dat juist recreatief bewegen voor de meeste vetverbranding zorgt? Het mooie is dat dit voor de meeste mensen het makkelijkst in het dagelijks leven te integreren is en vooral het langst vol te houden. Een rondje wandelen kan namelijk vrijwel altijd en overal en is misschien wel de gezondste vorm van beweging voor lichaam en geest.

Je zou misschien denken dat je met een flinke krachttraining of rondje hardlopen meer vet verbrand dan met een rondje wandelen. Wat in principe ook klopt, zij het niet dat je wekelijks veel meer tijd recreatief beweegt of kunt bewegen dan dat je sport.

Suikers zijn een effectieve energiebron voor korte en explosieve inspanning maar zijn ook snel weer uitgewerkt. Vetten daarentegen zijn een veel duurzamere energiebron. Al na twee minuten bewegen gaat je lichaam over van suikerverbranding naar vetverbranding en na 10 minuten verbruik je al 85% vet. Het duurt dus twee tot vijf minuten om de vetverbranding op te starten, maar daarna blijf je dus vrijwel alleen vet verbranden.

 

Sporten en recreatief bewegen

Met spiertraining verbrand je zo’n 650 calorieën per uur, waarvan 5% uit vet komt. Het advies is om twee à drie keer per week 8-10 oefeningen voor de grote spiergroepen te doen.
Tijdens het trainen van het uithoudingsvermogen verbrand je gemiddeld 525 calorieën per uur, waarvan 40% uit vet. Hiervoor geldt het advies om twee à drie keer per week 20 minuten aan conditietraining te doen en bij voorkeur 40-60 minuten.

Dan recreatief bewegen, daarmee verbruik je zo’n 275 calorieën per uur. Daarvan komt gemiddeld 65% uit vet! Met het advies om dagelijks recreatief te bewegen, zorgt dit uiteindelijk voor veruit de meeste vetverbranding. Bovendien is deze vorm van beweging het makkelijkst en langst vol te houden.

 

Vetproductie

Belangrijk om te weten is dat elk dagdeel dat je niet beweegt, je de vetproductie aanzet. Om af te vallen wordt daarom geadviseerd om elk dagdeel minimaal 10 minuten te bewegen. Elke dag, dus 21 keer per week.

Voor een optimale gezondheid en het bereiken en behouden van een gezond gewicht, wordt daarom de volgende beweegrichtlijn geadviseerd:

  • Recreatief: 7 dagen per week, elk dagdeel 10-20 minuten en om af te vallen 20-30 minuten.
  • Uithoudingsvermogen: 2 à 3 keer per week 20 minuten en bij voorkeur 40-60 minuten.
  • Spiertraining: 2 à 3 keer per week 8 à 10 oefeningen van grote spiergroepen
Blog banner Paul Akkermans Zitcalculator

Online training:

DE MAKKELIJKSTE STAP NAAR EEN VITAAL LEVEN

Cover De 10 simpele stappen voor een vitale werkplek

Krijg mijn 3 grootste inzichten voor een lang gezond en vitaal leven

Je krijgt een waardevol cadeau aan het einde van de training in je mailbox

Met concrete voorbeelden en direct toe te passen tips, zodat je na de training aan de slag kunt

Cover De 10 simpele stappen voor een vitale werkplek

Dit vind je wellicht ook interessant….

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *