Vijf apps ter ondersteuning van meer stappen

Vitaliteitsapps
Technologische ontwikkelingen zoals smartphones en internet zijn een van de belangrijkste oorzaken van de bewegingsarmoede waaraan steeds meer mensen lijden. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie leidt inmiddels zelfs ⅔ van de wereldbevolking een lichamelijk inactief leven. Het is zelfs de grootste uitdaging voor de volksgezondheid van de 21e eeuw geworden.

Toch hoeft die moderne techniek wat betreft gezondheid niet alleen maar in ons nadeel te werken. Sterker nog: het kan ons zelfs helpen om meer te bewegen. Met de juiste kennis en motivatie kan je telefoon, voorzien van de juiste apps, jouw wandel-buddy worden. In dit blog beschrijf ik vijf apps die je kunnen helpen om dagelijks (meer) stappen te gaan zetten.

 

Charity Miles

Laat ik beginnen met een hele toffe, die ik zelf ook nog maar net ken: Charity Miles. Deze gratis app registreert alle soorten beweging, van hardlopen en wandelen tot dansen en fietsen. Vervolgens wordt jouw dagelijkse beweging omgezet in geld waarmee je een goed doel naar keuze kunt steunen. Per gelopen mijl verdien je $0,25 en per gefietste mijl $0,10. Dit geld komt van sponsoren die de app financieel steunen. Jij bepaalt vervolgens

Voor extra motivatie en gezonde strijd kun je ook teams oprichten en vrienden en familie volgen binnen de app.

Ondanks dat het een Amerikaanse app is, heb je voldoende keuze uit bekende en wereldwijd opererende goede doelen zoals ALS Association, Alzheimer’s Association en het World Wildlife Fund.

Ga dus lekker bewegen in een vorm die bij jou past en draag bij aan zowel een betere gezondheid als een betere wereld.

 

Walker Tracker

Om dagelijks meer stappen te zetten of om gestelde doelen te halen, zul je natuurlijk moeten meten hoeveel stappen je daadwerkelijk zet. Daarvoor kun je een smartwatch of activity tracker gebruiken, maar mocht je die nou niet (willen) dragen, dan biedt de gemiddelde smartphone uitkomst. Vrijwel alle telefoons zijn tegenwoordig uitgerust met een stappenteller. Maar deze app doet meer.

Walker Tracker registreert automatisch stappen en staat handmatige invoer toe op basis van activity trackers. Je kunt er allerlei challenges mee aangaan en is geschikt voor zowel individuen als bedrijven. De app inspireert je met allerlei oefeningen en activiteiten voor je dagelijkse stappen en je kunt vrienden en collega’s uitdagen.

 

Ommetje

‘Elke dag een wandeling maken is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Je krijgt meer productiviteit en energie na het lopen van een Ommetje. Ook helpt het je te onthaasten en verbetert het je creativiteit. De Ommetje-app helpt je daarbij.’ Aldus de site van de hersenstichting, mede ontwikkelaar van de app samen met onder andere hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Laatstgenoemde geeft je na iedere dag een interessant hersenfeitje.

Met de app Ommetje kun je een wandel competitie starten met vrienden, familie of collega’s. Ook kun je met onbekende wandelaars die de app gebruiken de uitdaging aangaan. Op die manier kun je elkaar uitdagen om dagelijks voldoende stappen te blijven zetten.

 

Blokje Om

Met deze app kun je vanaf elke plek een wandeling starten, ongeacht waar je bent. Aan de hand van je locatie en voorkeur voor afstand genereert de app namelijk een route. Wil je een andere kant op of staat de voorgestelde route je niet aan, dan kies je de volgende. Na afloop van elke wandeling krijg je een indicatie van het aantal verbrande calorieën en zie je of je wel of geen award hebt gehaald.

Dus als je ergens bent waar je de omgeving niet kent, dan is dat geen excuus meer om niet even een blokje om te gaan.

 

Headspace / Storytel / Spotify

Als vijfde en laatste beschrijf ik eigenlijk een drietal apps tegelijk. Hoe lekker is het om tijdens een wandeling aan zowel je lichamelijke als mentale gezondheid te werken? Lekker ontspannen naar je favoriete muziek luisteren, een meditatie of een inspirerend boek. Alle drie hebben ze zo hun voordelen en positieve effecten op je brein en mentale gezondheid.
Ook werkt het motiverend om lekker te blijven lopen wanneer je geniet van jouw muziek of helemaal verzonken bent in een goed boek. Daarnaast kan het dus ook heerlijk ontspannend zijn om naar een meditatie te luisteren tijdens een relaxte wandeling, bijvoorbeeld in het bos. Even lekker je gedachten op nul en in het hier en nu bij je wandeling zijn.
Blijf natuurlijk wel altijd goed op het verkeer letten 😉

Het zijn echter helaas geen gratis apps wanneer je er volledig gebruik van wil kunnen maken.

Zo kost Storytel €19,99 per maand. Je kunt dan wel je abonnement delen met drie volwassenen en drie kinderen. Ook Spotify is niet gratis als je reclamevrij, onbeperkt en ook offline wil kunnen luisteren. Voor €9,99 heb je een premium abonnement en voor €14,99 een premium family abonnement waarmee je met zes gezinsleden, wonend op hetzelfde adres, kunt luisteren.
Headspace kost maandelijks €4,83 bij een jaarabonnement of €12,99 bij een maandabonnement.

Weet jij nog een waardevolle en leuke app voor het stimuleren en motiveren van meer dagelijkse beweging? Laat het me vooral weten!

Blog banner Paul Akkermans Ontzitten 51 tips voor een gezond en vitaal leven

51 tips voor een gezond en vitaal leven

ebook cover 51 tips voor een gezond en vitaal leven

Concrete tips die je vandaag nog kunt toepassen voor een gezonder en vitaler leven

Kies zelf welke van de 51 tips bij je passen en gebruik de tips waar jij in kunt vinden

Binnen 5 minuten in je mailbox, waardoor je direct alle tips kunt lezen.

ebook cover 51 tips voor een gezond en vitaal leven

Dit vind je wellicht ook interessant….

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *