De gemeenschappelijke kenmerken van bluezones

De gemeenschappelijke kenmerken van bluezones

Auteur Dan Buettner schreef in 2005 in de november editie van National Geographic magazine voor het eerst over de geheimen van een lang leven. Hij kwam tot dit artikel omdat hij had ontdekt dat er op de wereld een vijftal gebieden zijn waar meer mensen bovengemiddeld oud worden.

Buettner schreef verschillende boeken over dit fenomeen en somde daarin negen gemeenschappelijke kenmerken op die hij vond in de bluezones en die een bijdrage kunnen leveren aan een lang en gezond leven. Enkele interessante boeken zijn:

 

De negen gemeenschappelijke eigenschappen

Hieronder staan alle negen gemeenschappelijke kenmerken op een rij:

  1. Natuurlijke beweging: geen sportschool, maar leven in een omgeving die stimuleert om te bewegen zonder erbij na te denken.
  2. Zorg voor een doel: het hebben van een doel of passie in je leven zorgt voor energie en levenslust. Mensen die ’s ochtends wakker worden met een duidelijk doel voor ogen, tellen al snel zeven jaar bij de gemiddelde levensverwachting op. Zo zal een oma die haar kleinkinderen wekelijks moet helpen bij hun huiswerk minder snel aftakelen dan een oma die geen ‘doel’ meer heeft. In de Blue Zones zie je in veel gevallen dat ouders werken en opa’s en oma’s voor de kinderen zorgen. Dit geeft ouderen een belangrijke rol in de samenleving en dat kan één van de redenen zijn dat ze later aftakelen. Ouderen worden daar gezien als de ‘wijze mensen’.
  3. Zo min mogelijk stress: langdurige stress is slecht voor de mens. Maak dagelijks tijd om te ontspannen. Zorg iedere dag voor rustmomenten om tot jezelf te komen en deel je emoties. De moderne informatiemaatschappij maakt het ons moeilijk om nog echt te kunnen ontspannen.
  4. De 80%-regel: Ga niet door met eten als je voor 80% vol zit. Ook is het belangrijk om bewust te genieten van je eten en niet alles naar binnen te schrokken. Kies hierbij voor pure producten en geef groenten en fruit een hoofdrol.
  5. Plantaardig voedsel: zelf verbouwd voedsel hoort bij de dagelijkse voeding van de meeste honderdjarigen. In elke Blue Zone wordt heel natuurlijk en plantaardig gegeten waaronder bonen, noten en groene bladgroenten. Ook eten ze kleinere porties vlees en eten dit sowieso niet vaker dan twee keer per week.
  6. Wijn: drink regelmatig, met mate en tijdens het eten of gezellig samenzijn met vrienden een glas (rode) wijn.
  7. Gelijkgestemden: bijna alle mensen uit de Blue Zones zijn gelovig. Dat betekent niet perse dat ze een bepaalde godsdienst volgen maar kan ook het geloven in bepaalde normen en waarden zijn. Doe ook regelmatig een spirituele activiteit zoals meditatie of mindfulness. Bovendien heeft het behoren tot een groep waarmee regelmatig wordt samengekomen een positieve invloed op de gezondheid.
  8. Familie: stel familie en geliefden op de eerste plaats. Bewoners van de Blue Zones zijn trouw en investeren veel tijd en liefde in hun kinderen. Sta zelf ook wat vaker stil bij je geliefden, hoe druk je verdere leven ook is.
  9. De juiste omgeving: goede vriendenkring en voldoende sociale contacten. Geboren zijn in sociale kringen met goede familiebanden en vrienden blijken cruciaal voor een langer gezond leven. Roken, overgewicht en eenzaamheid kennen ze niet in de Blue Zones. Daar kennen de mensen hun buren en omgeving goed en komen ze op vaste tijden bijeen met familie.

Graag wil ik bij dit artikel vermelden dat een lang en gezond leven voor een gedeelte ook genetisch is bepaald. Helaas kennen we allemaal wel mensen in ons omgeving die altijd gezond hebben geleefd, maar toch ernstig ziek worden. Toch wel ik je meegeven dat deze negen kenmerken een positieve bijdrage kunnen leveren aan je eigen gezondheid. Iedere stap die je zet is er één.

Blog banner Paul Akkermans Zitcalculator

Online training:

DE MAKKELIJKSTE STAP NAAR EEN VITAAL LEVEN

Cover De 10 simpele stappen voor een vitale werkplek

Krijg mijn 3 grootste inzichten voor een lang gezond en vitaal leven

Je krijgt een waardevol cadeau aan het einde van de training in je mailbox

Met concrete voorbeelden en direct toe te passen tips, zodat je na de training aan de slag kunt

Cover De 10 simpele stappen voor een vitale werkplek

Dit vind je wellicht ook interessant….

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *