Van zitspecialist naar Ontzitten specialist

Paul Akkermans

Je kent vast wel de bekende uitspraak van Siddhartha Gautama Boeddha: ‘De reis belangrijker is dan de bestemming.’ Ik heb altijd een aantal heldere doelen voor ogen gehad waar ik zo op gefocust was, dat ik vaak vergat te genieten van alles dat ik aan het doen was. Pas op het moment dat ik een moeilijke beslissing moest maken, ben ik me bewust geworden van de reis die ik aan het maken ben. Een reis die me een totaal andere kant opstuurt dan ik me 10 jaar geleden had voorgesteld.

 

Vitaliteit expert

Van ‘specialist in ergonomische zitoplossingen’ naar vitaliteit expert met focus op ontzitten. Hoe heeft dat zo kunnen lopen? In dit blog vertel ik je graag meer over mijn persoonlijke ontwikkeling en carrièrepad van de afgelopen 10 jaar.

Een mooie uitspraak vind ik ‘zoals verwacht, verloopt alles anders’. Dat is bij mij ook zeker het geval geweest. In 2013 begon ik met het verkopen en op maat maken van bureaustoelen en relaxfauteuils. Daarbij gaf ik ook ergonomisch advies, deed werkplekonderzoek en heb enkele jaren als gastdocent het vak zitten en positioneren gegeven op de Avans in Tilburg. In de loop van de jaren heb ik nog enkele zijstapjes gemaakt, maar altijd rondom zitten. Totdat voortschrijdend inzicht mijn carrière een hele andere wending gaf: ontzitten.

Als gezondheidszorgtechnoloog en fan van actief en dynamisch zitten heb ik me de afgelopen jaren hoofdzakelijk gericht op het hoe, waarom en hoeveel van zitten. Na mijn opleiding Gezondheidszorg Technologie – in 2011 afgestudeerd aan de Avans Hogeschool Tilburg – ben ik me erin gaan verdiepen en specialiseren.
Vanuit mijn specialisatie ergonomisch ontwerpen leek het mij een goed idee om me op ons zitgedrag te richten. Daarom heb ik op 3 januari 2013 ZitTotaal opgericht: specialist in ergonomische zitoplossingen op maat.

Mijn interesse lag al bij sporten, bewegen, het menselijk lichaam en gezonde voeding. Bovendien werk ik graag met mijn handen en creëer graag fysieke producten om problemen op te lossen.

In het begin was ik vooral bezig met het helpen van mensen om gezond te kunnen zitten. Maar de afgelopen jaren ben ik steeds meer gaan ervaren en inzien, dat zitten helemaal niet gezond is. In ieder geval niet in de mate en manier waarop we het tegenwoordig doen.

Iemand zonder fysieke beperking gaan ‘fixeren’ in een volledig ondersteunende (bureau)stoel staat haaks op hoe ons lichaam gemaakt is. Het gevaar van een stoel die volledig is afgestemd op ons lichaam is dat hij zo comfortabel zit dat je er niet meer uit komt. Zitten op zich is niet slecht, we hebben het af en toe ook nodig voor herstel, maar de tijdsduur is hierin de schadelijke factor. Daarbij speelt ook de houding een belangrijke rol: hoe langer je zit, des te belangrijker wordt de juiste houding.

De gevolgen van langdurig stilzitten en lichamelijke inactiviteit in het algemeen, zijn de afgelopen jaren nog maar eens extra pijnlijk duidelijk geworden. Ons lichaam heeft beweging nodig om gezond te blijven.

Bovendien zag ik dagelijks mensen met een kantoorbaan, waarvan ik sommige bijna letterlijk in hun stoel heb zien groeien.

 

Een kantoorbaan staat gelijk aan vele uren stilzitten

De almaar toenemende automatisering en technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat we steeds inactiever zijn en steeds vaker en langer zitten. Onze moderne maatschappij is volledig op gemak en comfort gericht. Daarbij is het aantal kantoorbanen de afgelopen jaren exponentieel gestegen. Helaas gaat dat in veruit de meeste gevallen nog altijd samen met vele uren stilzitten. Van 1990 tot 2016 was er een daling van ongeveer een derde in banen/arbeid met handarbeid.

Het gevolg is dat we de hele dag ingezakt op een bureaustoel achter ons bureau zitten, onderweg naar huis zitten we comfortabel in onze autostoel of onderuit in de trein. Thuisgekomen zitten we op de keukenstoel en daarna hangen we op de bank. Kortom, allemaal sedentair gedrag – lang stilzitten en alles wat je doet terwijl je ligt of zit en waarbij je heel weinig energie verbruikt – waarbij we zoveel mogelijk ondersteuning zoeken om zo min mogelijk inspanning te hoeven leveren. En dat klinkt fijner dan het is. Langdurig stilzitten is een sluipmoordenaar en wordt als belangrijkste oorzaak van chronische aandoeningen gezien.

Wanneer ik bij klanten kwam voor een ergonomische zitoplossing, hoorde ik heel vaak dezelfde ‘klachten’. Dat kon zowel de huidige stoel als over de nieuwe stoel gaan. ‘Als ik een paar uur gezeten heb, krijg ik last van mijn rug’. ‘De zitting is versleten; als ik er een tijdje op zit beginnen mijn billen zeer te doen.’ ‘Bijna elke dag krijg ik in de loop van de middag last van mijn nek en schouders. Vaak gepaard met hoofdpijn.’

In die gevallen bleek een passende ergonomische zitoplossing helemaal geen oplossing te zijn. Steeds meer begon ik in te zien dat juist het zitten zelf het probleem was: te veel en te lang achter elkaar. Juist door het zitten regelmatig te onderbreken met beweging en het aanleren van bewust zitgedrag, werden dergelijke klachten verholpen.

 

De ontwikkeling van een eigen balanskruk

Dat heeft er ook toe geleid dat ik in 2020 een eigen balanskruk heb ontwikkeld. Tijdens de eerste lockdown als gevolg van de Corona-uitbraak viel mijn handel meteen vrijwel helemaal stil. Omdat ik meer de specialist was en geen ‘standaard kantoorinrichter’ hadden mijn producten en diensten even geen prioriteit voor bedrijven. Dat was even schrikken en schakelen. Positief was dat ik daardoor tijd had om meer en beter na te denken mijn ideeën voor een eigen balanskruk: de Balergo.

Balergo is een samenstelling uit Balans en Ergonomie. Ik wilde een betaalbaar kwaliteitsproduct, eenvoudig en praktisch in gebruik met een goede afwerking en een unieke beweging. Mijn doel was om hiermee een significante bijdrage te leveren aan het vergroten van het zit bewustzijn en zorgen dat we met z’n alle minder gaan zitten. Daarmee wil ik bijdragen aan de vitaliteit en productiviteit van mensen met zittend werk, studenten en schoolkinderen.

Door de ontwikkeling van de Balergo ben ik me nog veel meer gaan inlezen op het gebied van zitten. Wat is bewegend en actief zitten, wat doet zitten met je lichaam, waarom is langdurig stilzitten slecht voor je lichaam enzovoorts. De vele onderzoeken en boeken die ik erover heb gelezen samen met gevolgde e-learings en cursussen, zorgde ervoor dat ik veel kennis en informatie had verzameld over dit onderwerp. Dat heeft er vervolgens weer toe geleid dat ik er een boek over heb geschreven: Ontzitten – minder zitten voor meer vitaliteit.

 

Gezond oud worden door te ontzitten

Mijn persoonlijke ontwikkeling, waaraan ik met name de afgelopen 2-3 jaar veel tijd en aandacht heb besteed, heeft mij verschillende waardevolle inzichten geven. Wat voor mij een eye-opener was, is de rol van de zwaartekracht. Het is de drijvende kracht achter alle fysiologische processen die ons in leven houden. Hierover schreef ik een aparte blog, je leest hem hier.

Een ander belangrijk inzicht was dat we als mens de afgelopen 100 jaar op gebied van gezondheid onbewust onbekwaam ongezond zijn opgevoed. Met alle gevolgen van dien. Als je op die manier bent opgegroeid, is gezond leven een toevalstreffer. Dat was voor mij echt een bizar besef maar wel de trieste waarheid als je er goed over nadenkt. Wanneer je niet weet wat er verkeerd is aan je huidige leefstijl en gedrag, hoe kun je dit dan positief veranderen? Daar wil ik me voor inzetten: het vergroten van het zitbustzijn en mensen helpen ontzitten.

Dit alles bij elkaar heeft mij op 30 juni 2020 doen besluiten te stoppen met ZitTotaal. Ik wil niet langer bijdragen aan lichamelijke inactiviteit en de gevolgen daarvan, omdat we momenteel op een doodlopende weg zitten. De zorg wordt onbetaalbaar en we worden steeds dikker, zieker en zwakker. Ik vind het gewoon belangrijk dat we gezond oud kunnen worden en het vele zitten levert daar geen bijdrage aan. Hoe fijn is het dat je op latere leeftijd nog lekker kunt fietsen, op reis gaan en actief spelen met je kleinkinderen? Wat dat betreft is ons gehele leven misschien wel de reis met als eindbestemming de dood. Omdat de dood zo definitief is, wil ik graag dat je zo lang mogelijk van de reis kunt genieten. Dat verdien je.

Blog banner Paul Akkermans Zitcalculator

Zitcalculator

Weggever covers Paul Akkermans - Zitcalculator

Bereken makkelijk per onderdeel van de dag hoelang je nu daadwerkelijk zit

Krijg inzicht in je eigen zitgedrag en ontdek hoeveel uur je nu eigenlijk zit per dag

Krijg concreet advies dat is gebaseerd op jouw persoonlijke uitslag

Weggever covers Paul Akkermans - Zitcalculator

Dit vind je wellicht ook interessant….

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *