Waarom alleen sporten niet helpt

Waarom alleen sporten niet helpt

Ik denk dat het alweer een twee jaar geleden was, dat ik een gesprek had met een goede vriend van me. Hij voetbalt iedere zondag in een vriendenteam bij FC Bal-op-het-dak. Net al zoveel amateur voetballers met hem, wordt iedere wedstrijd beleefd alsof er een WK finale op het spel staat, al moet ik zeggen dat de zogenaamde derde helft ook door hem steeds vaker belangrijker wordt gevonden dan het scoren van de winnende treffer.

 

Tweemaal per week sporten

Het team traint iedere week op woensdagavond en als de koeien op zondag van het veld zijn, mogen zijn team 90 minuten lang een balletje trappen. Deze vriend van vindt dat hij met tweemaal per week voetballen een aardig sportief leven heeft. Het enige waar hij zich vaak over verbaast is Kevin.

Kevin komt namelijk de helft van de tijd helemaal niet opdagen. Hij traint nooit en op wedstrijddagen is hij er vaker niet, dan wel bij. Het verbazingwekkende vindt hij altijd dat kevin misschien wel de fitste man op het veld is, op het moment dat hij wel een keer een wedstrijdje meepikt.

Ik weet dan ook nog goed dat hij me de vraag stelde hoe het toch kon dat hij twee keer per week sportte en dat Kevin, die eens in de maand aanwezig was, als een jonge gazelle over het veld heen rende en nauwelijks moe leek te worden.

 

De hele dag door bewegen

In tegenstelling tot mijn vriend met een kantoorbaan, is Kevin metselaar van beroep. Kevin is vrijwel de hele dag in beweging. Hij bukt veel, maakt regelmatig een squat, gaat de ladder op en af en tilt vaak zware lasten. Waar mijn vriend de hele dag (stil)zit, is Kevin aan het bewegen.

Ondanks dat het natuurlijk gezond is om regelmatig te sporten, hoeft Kevin dat in principe helemaal niet te doen. Hij beweegt namelijk meer dan genoeg door de dag heen.

Dat is ook de het belangrijkste punt van het antwoord op de vraag die ik kreeg. Ik kan je sterk aanraden regelmatig te sporten, maar nog beter is het om gewoon verspreid over de dag regelmatig te bewegen.

 

Een half uur per dag bewegen

Over het algemeen wordt aanbevolen om minstens 30 minuten per dag (150 minuten per week) te bewegen om gezond te blijven. Als je 30 minuten per dag beweegt, beweeg je slechts 2% van de dag. Wat voor effect heeft dat op onze gezondheid als we de rest van de tijd zitten?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat dagelijks een half uur bewegen niet genoeg is om de gezondheidsrisico’s van ons vele zitten te beperken. Je dient een balans te vinden tussen stilzitten en bewegen om de negatieve effecten van stilzitten zoveel mogelijk tegen te gaan.

Uit recent onderzoek (2021, Leefstijlmonitor van het CBS en RIVM) blijkt dat mensen die meer dan 8 uur zitten per dag en heel weinig bewegen 74% meer kans hebben op sterfte aan hart- en vaatziekten dan mensen die minder dan 4 uur zitten per dag en veel bewegen. Daarnaast kan meer dan 8 uur per dag zitten leiden tot 10 tot 27% meer kans op vroegtijdige sterfte in vergelijking met mensen die minder dan 4 uur per dag zitten.

De richtlijn van 30 minuten per dag bewegen is voor de meeste mensen dan ook niet voldoende om het vele zitten te compenseren. Er is niet bekend hoeveel meer je moet bewegen om de negatieve effecten van zitten te compenseren, maar het lijkt erop dat je heel veel meer moet bewegen dan de beweegrichtlijnen aangeven om de negatieve effecten van veel zitten helemaal te compenseren.

 

Je lichaam gedijt bij beweging

Belangrijk om te weten is dat je lichaam simpelweg beweging nodig heeft om goed te kunnen functioneren. In tegenstelling tot spullen, wordt je lichaam juist sterker door het te gebruiken. Het voordeel is dat de inspanning die je verricht helemaal niet intensief hoeft te zijn. De beste oplossing voor veel zitten, is gewoon veel bewegen.

Om nog even terug te komen op die ene vriend van me. Zijn opmerking over twee keer in de week sporten hoor ik namelijk vaker. Een verkeerde conclusie is echter dat we denken dat we fit blijven door twee tot drie keer per week sporten, terwijl we de rest van de week op onze kont zitten. Ik snap ook wel dat we dat denken, want het wordt ons een beetje aangeleerd, maar het is niet juist.

Net als dat je iedere dag fastfood niet kunt compenseren met een dagje sla, kun je iedere dag stilzitten niet compenseren met een keertje bewegen. Je zult echt minder moeten zitten en meer bewegen om de kans op een gezonde oude dag te vergroten.

Blog banner Paul Akkermans Zitcalculator

Zitcalculator

Weggever covers Paul Akkermans - Zitcalculator

Bereken makkelijk per onderdeel van de dag hoelang je nu daadwerkelijk zit

Krijg inzicht in je eigen zitgedrag en ontdek hoeveel uur je nu eigenlijk zit per dag

Krijg concreet advies dat is gebaseerd op jouw persoonlijke uitslag

Weggever covers Paul Akkermans - Zitcalculator

Dit vind je wellicht ook interessant….

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *