Wat een tomaat met productiviteit te maken heeft

Pomodorotechniek en productiviteit

Tegenwoordig hebben we het allemaal druk, druk en nog eens druk. We hebben volle agenda’s met afspraken die nagekomen moeten worden en deadlines die moeten worden nageleefd. De smartphone is een hulpmiddel, maar kan ook een grote afleider zijn en daarnaast zitten veel mensen met een kantoorbaan ook nog eens het grootste deel van de dag. Al met al niet echt bevorderlijk voor de productiviteit, laat staan je gezondheid. De optelsom van factoren die bijdragen aan stress, niet ergonomisch en veelal zittend werken en de afleiding, zorgt ervoor dat we eigenlijk een stuk gezonder en daarmee ook productiever kunnen werken dan we nu doen, maar hoe?

 

De techniek van de tomaat

Met behulp van een tomaat…in de vorm van een kookwekker…. Ja echt. Ik heb het hier over de populaire pomodoro techniek. Een techniek die tijd vóór je laat werken, in plaats van tegen je. De eerste pomodoro werd gezet in september 1987 door Francesco Cirillo. Hij zette toen tijdens een vakantie in Rome een kookwekker in de vorm van een pomodoro (Italiaans voor tomaat) om het eerste hoofdstuk van het sociologie-boek te lezen voor zijn tentamen een paar weken later. Die eerste keer had hij de timer op slechts twee minuten gezet in plaats van 25, waarvan later zou blijken dat dit de ideale tijdsduur is.

Dat tentamen heeft hij gehaald en sindsdien is hij het fenomeen van de pomodoro verder gaan onderzoeken. Het heeft jaren gekost om te onderzoeken waarom het werkt, hoe lang het moet duren, hoeveel je er op een dag kunt doen en hoe lang de pauzes moeten duren.

Deze methode werkte zo goed dat hij steeds verder heeft geperfectioneerd, er een boek over heeft geschreven en er wereldwijde miljoenen mensen zijn die deze techniek in hun dagelijkse leven toepassen.

 

Hoe werkt de Pomodorotechniek

De methode bestaat simpelweg uit 6 stappen:

  1. Kies een taak die je af wilt maken
  2. Zet een timer op 25 minuten
  3. Werk aan de taak totdat de timer is afgelopen
  4. Zet een vinkje bij de “pomodoro” die je zojuist hebt afgerond
  5. Neem een micropauze van 3 tot 5 minuten
  6. Neem na elke 4e “pomodoro” een langere pauze van 15 tot 30 minuten

Met deze techniek je in blokken van 25 minuten aaneengesloten aan één taak, gevolgd door een korte pauze van 3-5 minuten. Dit herhaal je vier keer waarop een langere pauze van zo’n 15-30 minuten volgt. Je doorloopt deze blokken binnen een vooraf vastgesteld tijdschema, zoals een klassieke werkdag van 9 tot 5.

 

Voordelen van de pomodorotechniek

De techniek heeft als doel om de productiviteit van individuen en teams te verhogen en wordt wereldwijd inmiddels door miljoenen mensen gebruikt.
Enkele bekende effecten zijn:

  • Verbeterde concentratie.
  • Verbeterde focus.
  • Verbeterde manier van werken.
  • Het verminderen van de onrust die je voelt door het voorbijgaan van de tijd.
  • Verhoogde focus en concentratie door het aantal onderbrekingen / Afleidingsmomenten terug te dringen.
  • Vergroten van de bewustheid van je besluiten.
  • Vergroten en constant houden van je motivatie.
  • Verbeteren van je manier van werken of studeren.

En wat mijn betreft misschien wel het grootste voordeel: het constant onderbreken van je werkhouding, in de meeste gevallen het zitten. Met deze werkwijze krijg je elke 25 minuten een signaal wat aangeeft dat je je werk even moet onderbreken met een korte pauze en die kun je dus perfect gebruiken om even in beweging te komen!

 

Wat heb je nodig voor de pomodorotechniek

Wat heb je nodig om volgens deze techniek te werken:

  1. Een timer waarop de tijd aftelt en je de resterende tijd altijd kunt zien.
  2. Een ‘to-do-today’ takenlijst.
    1. Een lijst met taken die die dag moeten worden gedaan, in volgorde van prioriteit.
    2. Een (lege) lijst gelabeld ‘ongeplande & dringende zaken’ waarin alle onverwachte taken worden genoteerd in de volgorde waarin ze zich voordoen.
  3. Een ‘takenoverzicht’ waarop de diverse taken worden genoteerd, in de volgorde waarin ze zich voordoen. Aan het eind van de dag worden de afgeronden taken afgevinkt.
  4. Optioneel: een ‘registratieformulier’. Dit formulier bevat een verschillend aantal vakjes waarop zaken als de datum en een beschrijving van het aantal pomodoro’s dat nodig was voor één taak. Het wordt aan het eind van de dag geupdate.

In onderstaande video vertel ik je in nog geen drie minuten hoe je de pomodoro-techniek zelf kunt gaan toepassen.
Ook heb ik een vereenvoudigde Pomodoro-planner gemaakt die je hier als PDF kunt downloaden.

Blog banner Paul Akkermans Ontzitten pomodoro planner

Gezondheidstrends 2023

Cover pomodoro planner Paul Akkermans

Welke beweegtrends zorgen in 2023 voor een vitaler leven.

Wat gaat het in 2023 helemaal worden op het gebied van mentale gezondheid.

Wat zijn de voedingstrends van komend jaar.

Cover pomodoro planner Paul Akkermans

Dit vind je wellicht ook interessant….

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *